Omgivningen

Languedoc-Rousillon är ett av de mest omväxlande landskapen i Frankrike med dess höga berg (över 2 500 m. över havet), dess slätter och stränder. 
Kuststräckan Côte Vermeille – av många ansedd som den vackraste delen av den franska Medelhavskusten – är ca 30 km lång och sträcker sig från Argelès sur Mer i norr  förbi Collioure, Port Vendres, Banyuls sur Mer och Cerbère till spanska gränsen i söder. Den har fått sitt namn av klipporna som i varma röda toner sänker sig ned i det djupblå Medelhavet  med dess många vikar med möjlighet till bad, dykning och vattensport. Ovanför vackra stenhus, färgglada båtar, yppig grönska och blomsterprakt sträcker sig ändlösa vinodlingar som övergår i Pyrenéernas mjuka kullar upp mot imponerande bergsmassiv – en fantastisk vildmark.
 
Det milda klimatet, det varma och solsäkra vädret gör att området kallas för ”Frankrikes trädgård”. Här finner man fantastiska odlingar av blommor, olika sorters frukt som körsbär, äpplen, plommon, persikor, fikon, aprikoser, kiwi, nektariner och mandelträd. Området är också känt för sina speciella, komplexa och söta viner. Dessutom produceras utsökta torra viner som är friska, ganska lätta och med tydlig prägel av havet och omgivningens kryddor och ceder. 
De allra flesta vintillverkare erbjuder vinprovningar på gårdarna eller i ”les caves” – vinbutiker mitt i byn. Inom några mils avstånd finns det ett hundratal vingårdar. Det är bara att knacka på och provsmaka!
 
I regionen finns det många pittoreska bergsbyar. Efter drygt 1,5 timmes bilresa når man bland annat den medeltida staden Carcassonne med sin ringmur. Céret och kurorten Amélie-les-Bains med sina termalbad ligger 45 minuter bort. 
 
Carcassonne
Céret 
Amélie-les-Bains
 
Området har också många medeltida gotiska borgar och kloster. 
 
I Pyrenéerna finns det 8 fina skidorter drygt 2 timmar från La Vall. 
Efter 20-50 minuter med bil finns det också tillgång till golfbanor, både i Frankrike och i Spanien. 
 
Milsvida sandstränder ligger bara 20 minuter från L'abri la Vall, om man föredrar det framför unika ensamma klippvikar lite längre söderut.
 

Det är ca 30 minuter till Perpignan, som är huvudorten i den franska delen av Katalonien, och ca 50 minuter till Figueres, som är närmsta större ort i den spanska delen av Katalonien. Det är 200 km till Andorra och lika långt till Barcelona.

Sorède, som är vår närmaste grannby, är en livlig katalansk by vid foten av bergsmassivet Albères. Denna förtjusande by har fem restauranger, bagerier, bank, post och turistinformation. Två gånger i veckan är det marknad där man kan köpa färska råvaror från de omgivande gårdarna och vingårdarna. Där finns många närliggande sevärdheter, som t. ex. ett sköldpadds-zoo och den berömda Eagles of Chateau Valmy. Dessutom erbjuder området ridning, tennis, kanotpaddling och en mängd andra vattensporter. Kring Sorède kan du njuta av förtrollande promenader och cykelbanor, svala floder att simma i och mäktiga berg att vandra i.